Yumurta dondurma işlemi günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle daha kolay ve daha başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Üreme açısından büyük bir görev üstlenen kadınların ilerleyen yaşlarda doğurganlığının azalması gibi bir riskleri vardır. Yumurta dondurma ile yumurtaların azalması ya da kalitesiyle ilgili sıkıntı yaşaması sorunu ortadan kalkmaktadır.
Yumurta dondurma işlemi ne zaman uygulanır?
- Kanser tedavisi görmeden önce
- Yumurta rezervinin az olduğu durumlarda
- Ailede kalıtsal olarak erken menopoz olması durumunda
- Yumurta rezervinin etkileyebilecek kadınsal ameliyatlar öncesinde uygulanmaktadır.
Kadının reglinin başlamasıyla birlikte 10 gün kadar hormon tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi sonucunda elde edilen yumurtalar vitrifikasyon yöntemiyle özel laboratuvarda dondurulurlar. Vitrifikasyon yöntemiyle günümüzde yumurtalar daha hızlı dondurulmakta bu da başarı oranını arttırmaktadır.
Yumurta hücresi çok fazla oranda içerisinde su içermektedir. Yavaş dondurmanın olduğu eski zamanlarda bu yumurta hücrelerine zarar vermekteydi. Çözdürüldüğünde de gebelik elde etme şansı oldukça düşüktü. Vitrifikasyon yöntemiyle yumurtalar daha hızlı dondurulduğundan buz kristalleri oluşmamaktadır. Yumurtalar -196 derecede dondurularak saklanmaktadır.
Yumurtalar çözdürüldükten sonra eşten elde edilen sperm mikroenjeksiyon yöntemiyle döllenmektedir. Oluşan embriyolar özel laboratuvar ortamında büyütüldükten sonra transfer edilmektedir. Transfer işlemi 3. veya 5.gün sonunda olmaktadır.
Dondurulmuş yumurtalardan elde edilen gebelik oranı taze embriyolarla elde edilen gebelik oranına oldukça yakındır.