Kendi yumurtası ile gebelik elde edilemeyen ancak rahmi olan hastalarda kullanılan yönteme yumurta donasyonu ( yumurta nakli) denmektedir. Tedavide yumurta vericisinin (donör) yumurtaları kullanılmaktadır.
Yumruta donasyonu; menopozdaki ya da menopoza geçiş dönemindeki hastalara, 43 yaş üzeri hastalara, daha önce tüp bebek tedavisinde yumurta kalitesinin kötü olduğu durumlarda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlarda, ameliyatla yumurtalıkları alınmış olanlara, tüp bebek tedavisinde yumurta elde edilemeyen kimselere, kemoterapi ya da radyoterapi görenlere ve genetik ya da kromozomal bir hastalık taşıyıcısı olanlara uygulanabilmektedir.
İşlemden önce çiftlerden testler yapılması istenmektedir;
Kadından;
- Hemogram (Kan sayımı)
- TSH
- FT4
- HbsAg
- AntiHIV
- AntiHCV
- Kan grubu
- VDRL
- Rahim Filmi (HSG)
Erkekten;
- Sperm analizi
- Kan grubu
- HbsAg
- AntiHIV
- AntiHCV
- VDRL
Spermin Hazırlanması
Donörün yumurta toplama günü erkeğinde sperm vermesi için merkezde olması gerekmektedir. İşlemden önce 3-5 gün kadar cinsel perhiz istenmektedir. Erkekten alınan sperm uygun hale gelmesi için laboratuvar koşullarında hazırlanmaktadır. Donörün yumurta toplama günü erkek sperm veremeyecekse daha önceden Kıbrıs’taki tüp bebek merkezine gelerek sperm verebilmektedir. Alınan spermler dondurularak saklanır döllenme işleminde tekrar çözülerek kullanılmaktadır.
Fertilizasyon (Döllenme), Embriyo Gelişimi ve Transfer
Sperm ile yumurta laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon yöntemiyle döllenmektedir. Sonrasında kültür ortamında embriyoların gelişimi izlenmekte, embriyolar 3. veya 5.güne kadar takip edilmektedir.
Transfer edilmek istenen embriyo sayısı, hastanın sağlık koşullarına, rahminin durumuna ve embriyo kalitesine bağlı olarak hasta ile karar verilerek belirlenmektedir.
Transferden önce rahim içi embriyonun tutunması için gerekli ön hazırlığa ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle hastaya hormonal destek sağlanmaktadır. Rahim içi embriyonun yerleşmesi için uygun olduğu zaman transfer günü belirlenmektedir.
Ağrısız ve acısız olan transfer işlemi yaklaşık 10-15 dakika kadar sürmektedir. Anestezi gerektirmeyen işlem sonrasında hasta 2 saat kadar Kıbrıs’taki tüp bebek merkezinde dinlenmekte ve isterlerse eve giderek istirahat edebilmektedirler. Genelde hastalar işlem sonrası konakladıkları otelde birkaç gün dinlenmekte sonrasında evlerie dönmektedirler. Transferden 12.gün sonra kanda BHCG istenmektedir. Tahlil sonucu gebeliğin olup olmadığını göstermektedir.