Tüp Bebek Nedir?
Tüp bebek tedavisi nedir ? (İn Vitro Fertilization-İVF ) bebek sahibi olmak isteyen ve çeşitli sebeplerle bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanabilen bir tedavi biçimidir. Tüp bebek tedavisi, yumurta ve spermin laboratuvarda döllendirilerek; meydana gelen embriyoların rahim içine yerleştirilip, anne adayının gebe kalmasını hedefler. Bu yöntemler ile, anne ve baba adayları çeşitli aşamaları olan bir işlem sürecine dâhil olur. Bu süreç ne kadar umut vadeden bir işlem olsa bile, tüp bebek tedavisi için bizi tercih eden çiftlerin her şeyden önce huzurlu, anlaşılmış ve güvende hissetmesini önemseriz. Bu hedefimiz doğrultusunda, çiftlerin her bir durumunun kişiye özel olduğunu, bireysellik ilkesini temel alırız.
35 yaşından küçük anne adayları 1 yıl, 35 yaşından büyük anne adayları 6 ay, 40 yaşın üzerinde olan anne adayları için 3 ay boyunca düzenli cinsel birliktelik omasına rağmen gebelik gerçekleşmemiş ise, infertilite açısından değerlendirilmesi için mutlaka bir tüp bebek uzmanına başvurması tavsiye edilir.
Gebeliğin gerçekleşmesi için, yumurta, sperm ve uterusa (rahim ) ihtiyaç vardır. Her birinin ayrı ayrı infertilite açısından değerlendirilmesi gerekli olup bir nevi kanal ya da köprü görevi gören fallop tüpleri de unutulmamalıdır. Yumurta ve spermin olmadığı vakalarda ise tüp bebek yapılamaz , Bunun çözümü ise donasyon tedavileriyle sağlanmaya çalışılır.
Tüp bebek tedavisi kadın ve erkekte mevcut olan problemleri tespit etmeyi ve bu problemler için çözümler bularak çocuk sahibi olunmasını amaçlar. Bu problemleri tespit etmek için yapılan testler ve tetkikler vasıtası ile mevcut problemler giderildikten sonra (ameliyat vs gibi ) anne-baba adayları tedavi sürecine alınır.
Tüp bebek tedavileri için tedavi uyguladığımız kliniğimizin bulunduğu ülkede resmi nikâh şartı aranmamaktadır. Ayrıca transfer edilmesi planlanan embriyo sayısı yasaya göre max 3 olup bir çok ülkeye göre daha fazla olduğu için başarısı şansı da kat ve kat daha fazla olmaktadır. Bu nedenle nikâh şartı aranmaması ve transfer edilen embriyo sayısı nedeniyle cazip bir tercih sunmuş oluyoruz.
Tüp Bebek Tedavi Süreci :
Doğal yollarla yumurta ve spermin işlevsel olarak birleşemediği veya birleşse bile sağlıklı bir döllenmenin sağlanamadığı durumlarda laboratuvar ortamında uzman embriyologlar tarafından döllenme işleminin gerçekleşmesi sağlanır. Sorun sperm kaynaklı olsa bile her şekilde tedavinin temel amaçlarından biri anne adayının yumurtalıklarının uyarılmasıdır.
Tedaviye anne adayının adetinin 2. veya 3.gününde başlanır. Yapılan muayene sonucunda asenkron yumurta gelişimi, kist. … vs gibi durumlar yoksa tercihen Estradiol-Lh-Progesteron gibi hormon testleri yapılarak tedaviye başlanır. Tedavide anne adayının yaşına, kilosuna ve yumurta rezervine uygun bir tedavi yöntemi belirlenir. Bu yöntemlerden en çok tercih edilen kısa protokol olarak bilinen antagonist yöntemidir. Bu yöntemde yumurtalıkları uyaran hormon iğneleri uygun görülen dozda başlanır. Tedavinin süresi kişiden kişiye değişir yumurta rezervi çok olan kişilerde (pcos gibi) biraz daha uzun sürer, ortalama 10-14 günlük sürede tamamlanır. Bu süreçde 2-3 günde bir vajinal ultrason ile yumurtaların sayısı, büyüklükleri, gelişim hızları ve aynı zamanda rahim için değerlendirmesi yapılır.
Bu tedavide muayenelerin bulunduğunuz ülkede yapılması mümkündür. Kendi doktorunuzun var ise onun kontrolünde ya da bizim tavsiye edeceğimiz bir doktorun kontrolünde olabilirsiniz.
Yumurtalar yeterli sayı ve büyüklüğe ulaştığında (18-20 mm) çatlatma iğnesi verilerek 34. – 36. saat sonrasına yumurta toplama işlemi planlanır.
Tedavinin son iğnesi olan ve çatlatma iğnesi hcg iğnesi olarak tanımlanır. Yapılma günü ve saati çok önemlidir. Tedavinin başarısını etkileyen önemli işlemlerden birisidir. İğnenin saati belirlenirken ülkeler arasındaki saat farkı da dikkate alınmalıdır. Yumurtalıklarda 20’nin üzerinde folikül gelişmesi ve E2 (östrojen ) hormonunun 3000 ve üzerinde olması durumunda özel bir çatlatma iğnesi uygulanarak OHSS olarak bilinen komplikasyonun gelişmesi engellenir. OHSS (Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu) yumurtalıklarda aşırı büyüme ve damar dışına sıvı çıkışının olduğu çok ciddi bir komplikasyon olarak tanımlanır. Bu durumda embriyolar dondurularak ilerleyen aylarda transfer planlanır.