Başka bir erkeğin spermlerinin yumurta döllenme işleminde kullanılmasına sperm donasyonu denmektedir. Spermi olmayan ya da spermi kullanılmaya elverişli olmayan, hastalıklar nedeni ile spermin kullanılmasının sakıncalı olduğu durumlarda sperm donasyonu yapılmaktadır. Bekar kadınlar da sperm donasyonunu tercih edebilmektedir.
Genelde spermin olmaması, spermin elde edilememesi ya da spermin kalitesinin nedeniyle tüp bebekten sonuç alınamaması durumunda tercih edilmektedir. Ayrıca erkeğin embriyolarda çalışılamayacak genetik bir hastalığa sahip olması, spermde ciddi kromozal anormalliğin olması ve semenden temizlenemeyen bir hastalığın olması durumunda da sperm donasyonu yapılmaktadır.
Sperm bankalarından sperm vericiler seçilmektedir. Her vericinin sağlık taramasına ait sertifikası bulunmaktadır. Alıcının fiziksel özelliklerine ve kan guruplarına uygun şekilde seçilmektedir.
Yumurta Toplanması, Döllenme ve Transfer
Spermin kullanılabilmesi için kadının yumurtalarını geliştirilmesi ve büyütülmesi gerekmektedir. Kadının gerekli testleri, rahim filmi (HSG), yumurta rezervini anlamak için pelvik ultrason ve kromozom analizleri yapılmaktadır.
Reglin 2 veya 3.günü tedavie başlanmaktadır. 10-12 gün kadar hormon tedavisi uygulanmakta yumurtalarr beli bir olgunluğa geldikten sonra çatlatma iğesi yapılmaktadır. Bu iğneden 36 saat sonra yumurtalar genel anestezi altında toplanmaktadır.
Toplanan yumurtalar ile spermler özel laboratuvar ortamında döllenmekte ve gelişimleri takip edilmektedir. Embriyolar genelde 3. veya 5. günler arası transfer edilmektedir.
Sperm Bağışçısı Nasıl Seçilir ?
Yasalara göre ancak uluslararası geçerliliği olan ve akredite olmuş sperm bankalarından temin edilen spermler ile tüp bebek işlemi yapılabilmektedir. Merkezimiz Danimarka’da bulunan dünyanın en iyi sperm bankalarıyla (Cryos veya European Bank) anlaşmalıdır , bu bankalardan tedarik ettiğimiz sperm hücreleri ile bünyesinde kendi sperm bankasını kurmuştur. Bir çok etnik kökenden ve kan gruplarından zengin bir stoğa sahip olan bankamızdan sperm seçimi uzman embriyologlarımız vasıtası ile yapılmaktadır. Eğer bankamızdan seçim yapılmazsa yurt dışındaki anlaşmalı bankalarımızdan seçim yapılabilmektedir ve özel olarak getirtilmektedir. Bu nedenle sperm seçiminin tedaviye başlamadan önce veya başladığı ilk günlerde yapılması ve spermin işlem gününe kadar rezerve edilmesi gerekir. Bu durumda ekstra bir uygulama olması sebebiyle maliyeti artıracağı da bilinmelidir.
Seçim açık/kapalı profil olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Açık profillerde sperm donörü hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilir, ileride ihtiyaç halinde kendisine ulaşma şansı bulabilirsiniz. Kapalı profillerde ise temel bilgiler dışında detaylı bilgi olmayıp kendisine ulaşma şansınız ise asla yoktur. Seçim yaparken bu ayrıntıyı göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Sperm seçimi serfikada bulunan bu özelliklere ve yapılan testlerine göre yapılmaktadır.
- Ülke/Etnik köken
- Yaş
- Kan grubu
- Boy/Kilo
- Göz rengi
- Ten rengi
- Saç rengi
- Eğitim durumu
- Mesleği/İşi
- Hobileri
Sperm Bağışçısına Yapılan Testler Nelerdir?
Bağışçılardan elde edilen sperm örnekleri yıkama işleminden geçirilip vial diye adlandırılan küçük tüplerin içinde koyularak dondurulur. Bu dondurma işleminden 6 ay sonra sperm bağışçılarının bulaşıcı hastalıklarla ilgili tüm testleri tekrarlanır. Bu sonuçların normal gelmesi halinde bağışçının bilgileri bankanın web sitesine eklenerek sperminin sipariş edilmesi sağlanır.
- Kan grubu
- HBsAg
- HIV 1/2
- Anti HCV
- Anti – HBC
- HBV-NAT
- HTLV 1 / 2
- HIV 1/ 2 -NAT
- HCV-NAT
- Sifilis yada frengi
- Gonorrhea yada belsoğukluğu
- Chlamidia
- CMV(Cytomegalovirus)
- Kistik fibroz
- Talasemi (Thalasemia)
- Kromozom (Karyotip) Testi
- Kardeşi, anne babası ve aile büyüklerinin medikal geçmişi
- Psikolojik profil
- HIV risk araştırılması, uyuşturucu kullanımı
Bu testlerin dışında sperm bağışçısının ırkı veya etnik kökenine göre sık rastlanan hastalıklara özgü testler de yapılmakta olup sertifikada sonuçlarıyla birlikte ayrıntılı paylaşılmaktadır.