Çok hareketli bir eklem olan omuz sıklıkla sakatlıklara maruz kalmaktadır. Ağrı, hassasiyet, gevşeklik, zayıflık ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. Muayene sonrasında problemin ne olduğunu anlamak tedavi için Omuz Artroskopisi gerekebilir.
Ameliyat dışı tedavilere (dinlenme, fizik tedavi, ilaç tedavisi ve lokal enjeksiyonlar ) yanıt verilmediğinde hekiminiz omuz artroskopisini önerebilir.
Yaygın olarak yapılan artroskopik tamirler;
- Kemik çıkıntılarını tıraşlama
- Labrum yırtıkları tamiri
- Rotator manşet yırtıkları
- Bağ tamiri
- Tekrarlayan omuz çıkıntıları
- Kist eksizyonu
- Eklem içi enflamasyonlu dokular ve serbest kıkırdakları temizleme
Ameliyatta hasta yan yatmakta veya plaj koltuk pozisyonu şeklinde yatmaktadır. Bu cerrahın tercihine göre değişir. Omuz bölgesi tüylüyse temizlenmektedir. Sonrasında antiseptik solüsonlarla temizlenir ve omuz eklemine sıvı enjekte edilir. Omuz eklemine etroskop ile girilerek monitörden omuz eklemiyle ilgili problemler belirlenir. Sorun belirlendikten sonra da onarmak için ayrı bir insizyon ile tamir yapılır.
Ameliyat Sonrası
Hasta bir gece hastanede kalmaktadır. Kol gövde bandajı ile hastaya yatak istirahatı verilmekte antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilmektedir. Şişlik için buz uygulaması saat başı 15 dakika 2 günde bir de pansuman yapılmaktadır. Ameliyattan 15 gün sonra dikişler alınmaktadır. Açık ameliyata göre iyileşme hızı çabuktur. Hekim gerekli görürse kol gövde askısı kullanılmaya bir süre devam edilmelidir.
Omuz egzersizleri ile omuzu kuvvetlendirme ve germe yapılmalıdır. Cerrahi prosedüre uygun olarak hekim tarafından fizik tedavi ve rehabilitasyon programı verilecektir. 6-8 ay kadar sonra iyileşme gözlenmektedir. Omuz yırtıklarında iyileşme birkaç ay sürmektedir.