Aşırı ve yanlış beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenlerinden biridir. Tabi bunların yanısıra çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, psikolojik, sosyo-kültürel ve genetik faktörler de obeziteye neden olmaktadır.
Günümüzde dünyada çocukluk çağındaki obezite artışı genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak kadar fazladır bu nedenle de çevresel faktörlerin de obezite de önemli bir rolü olduğu kabul edilmektedir.
Obezitenin oluşmasındaki risk faktörleri şunlardır:
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Aşırı ve yanlış beslenme
- Yaş
- Cinsiyet
- Sosyo-kültürel eğitmenler
- Eğitim düzeyi
- Genetik faktörler
- Psikolojik sorunlar
- Sık aralıklarla düşük enerjili diyet uygulamaları
- Gelir durumu
- Sigara ve alkol kullanımı
- Doğum sayısı ve doğumlar arası süre
- Kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.)
Yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şekli obezitenin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Yapılan araştımalara göre anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda obezite görülmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı
Hastanın ameliyata uygun olup olmadığı testlerden sonra belirlenmektedir. Eğer hasta tüp mide ameliyatına uygunsa laparoskopik(kapalı) yöntemle genel anestezi altında operasyon gerçekleştirilmektedir. Midenin iştah hissi veren kısmı kesilerek çıkartılmaktadır. Mide küçültme ameliyatı sonrasında hormonal değişiklikler yaşanmakta, iştah kesilmekte ve kolay doyma hissine ulaşılmaktadır.
Mide Balonu Ameliyatı
Mide balonunda endeskopi yöntemi ile mideye içi boş bir balon yerleştirilerek şişirilmekte ve kişiye tokluk hisse vermesi sağlanmaktadır. Midenin büyük bir kısmını kaplaan balon sayesinde hasta acıkmamaktadır. Bu yöntem sonrasında hasta egzersiz de yaparsa balonun etkilerini kısa vadede görecektir.