Kadının bedeninde fiziki görünümü tamamlayan memeler hamilelik, yaşlanma, emzirme gibi nedenlerden dolayı küçülebilir. Bu gibi durumlarda da meme büyültme ve dolgunlaştımaya yönelik operasyonlar tercih edilir. Günümüzde kadınların en çok tercih ettiği meme büyütme kadınların göğüslere hacim vermek için meme dokusuna veya kas altına protez yerleştirilerek yapılan bir ameliyattır.
Bazen doğumsal olarak göğüslerden biri olmayabilir ya da biri diğerinden daha küçük asimetrik olabilir. Bu gibi durumlarda da iki memenin eşit hale getirilmesi için silikon protez kullanarak meme büyütme ameliyatı yapılabilmektedir.
Kadınların kendilerine olan güvenlerini kazanmak için yaptırmayı istedikleri meme büyütme de operasyon 1-2 saat sürer. Lokal anestezi ya da genel anestezi ile yapılan işlem de hastanın bazen birkaç gün hastanede yatması gerekir.
Günümüzde meme büyütme de kullanılan meme protezleri şunlardır;
- Dış yüzeyi silikon olan balonun içerisinde yine silikon orijinli jel bulunur. Çeşitli boyutlarda kullanıma hazır üretilmiş olan bu protezler FDA (Food and Drug Administration) onaylıdır.
- Silikon balonun içi boştur. (Gel-filled) Jel dolu: Serum fizyolojikle doldurulanlar ameliyat sırasında isteen hacim elde edilinceye kadar serum fizyolojikle doldurulur.
- PVP: Silikon balonun içi PVP (Polyvinyl Pyrrolidone Povidon) adı verilen kimyasal madde ile doludur. Kullanıma hazır ve jel kıvamında olan bu protez üretici firma tarafından piyasadan çekilmiştir.
- Soya Yağı: Silikon balonun içi soya yağı ile doldurulmuştur. Kullanıma hazır olan prrotezler henüz oldukça yenidir.
Göğüs Büyütme Ameliyat Öncesi
Protez konulacak hasta eğer 40 yaş üzerinde ise ameliyat öncesinde mamografi çekilmelidir. Eğer gerekli olurda ultrasonografi de yapılmalıdır.Hasta sigara kullanıyorsa ameliyattan 2 hafta önce bırakmalı ve ameliyattan sonra da en az 15-20 gün içmemelidir.
Göğüs Büyütme Ameliyat Sonrası Olabilecekler
Meme büyütme de memenin içerisine yerleştirilen proteze ait bazı sıkıntılar yaşanabilir. Protez çevresinde kapsül adı verilen bir zar vardır. Bu zarın gelişmesine bağlı sertleşme ya da daralma olabilir. İnce zar herhangi bir soruna neden olmaz ancak orta kalınlıktaki zar oluşması durumunda memelerde hafif bir sertlik olabilir. Çok nadir de olsa vücut yabancı maddeyi kabul etmeyebilir. Böyle bir durumda protezi çıkarmak gerekir.
Göğüs Büyütme ameliyatı sonrasında merak edilen bir konu da silikon protezlerin darbelere dayanıklı olup olmadığıdır. Silikon protezler dış darbelere karşı dayanıklıdır. Tabi bunda kullanılan protezinde etkisi büyüktür. Bir diğer merak edilen konu ise protezli memede kanser gelişmesi riskinin olup olmadığıdır ki böyle bir durum söz konusu değildir. Böyle bir durumda da kansere yönelik ameliyat ve tedaviler standartlar doğrultusunda uygulanır.
Ameliyat sonrasında kanama ve enfeksiyon nadir görülmektedir. Bazı hastalar meme büyültme ameliyatı sonrasında meme başlarında artan ve azalan duyarlılıktan ve kesi etrafındaki hissizlikten şikayet etmektedirler. Bu durum genelde geçicidir.
Meme Büyütme Ameliyatı
Genel anestezi altında ve hastane koşullarında ameliyathane de yapılan işlem 1-2 saat sürer. Protezin konulabilmesi için 4-5 cm lik bir iz açılmaktadır. Protez hastanın meme yapısına göre ya meme dokusu arkasına ya da göğüs kasının arkasına yerleştirilmektedir.
Ameliyattan Sonra
Ameliyattan sonrası genellikle rahat geçer. Protez göğüs kası arkasına yerleştirilmişse birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ağrı ise minimaldir. Operasyondan sonra memeye sütyen ve sargı yapılır. Erimeyen dikişler varsa 10-12 günde alınır. Meme başında hissizlik, deri üzerinde hafif morarmalar, şişlik olabilir. Kısa süre içeirinde bunlar kaybolur. Hasta işme 3-4 gün içerisinde dönebilir. Ancak ağır sporlardan 2 ay kadar uzak durmalıdır. 3 hafta içinde meme protezi yerine yerleşir ve normal işlevini kazanır.