Erkekte meme büyümesine jinekomasti denmektedir. Herhangi bir sağlık tehlikesi olmayan jinekomasti bazı durumlarda sağlığı tehdit edebilecek bir rahatsızlığın göstergesi olabilmektedir.
Diyetle ya da sporla düzelmesi zor bir problem olan jinekomasti psikolojik ve sosyal sorunlara neden olmaktadır. Glandüler, lipamatöz ve mikst tip olmak üzere üç çeşittir. Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu sağlar. Lipamatöz de yağ dokusu artışı sağlar. Mikst durumunda ise hem meme dokusunda hem de yağ dokusunda artış olmaktadır.
Liposuction yağ alma ve meme bezinin çıkarılma yöntemleri en uygun tedavi yöntemleridir. Bu yönteme de doktorunuz muayene sonrası karar vermektedir. Eğer meme dokusunda yağ dokusu fazla ise liposuction ile güzel sonuçlar alınmaktadır. Hasta da yağ dokusu ve meme dokusu fazla ise liposuctionla birlikte meme dokusunun da çıkarılması gerekir. Yağ dokusu ve meme dokusuna ek olarak deri fazlalığı bulunanlarda ise meme dokusunun ve deri fazlalığının alınması gerekmektedir. Her iki teknikte de hasta bir gece hastanede kalmalıdır.
Jinekomasti Ameliyat Öncesi
Muayene yapıldıktan sonra göğüslerin ultrasonografik incelemesi yapılmaktadır. Ayrıca patoloji bir durum olmasından süpheleniliyorsa buna yönelij kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri tercih edilmektedir.
Jinekomasti Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonra hasta bir gece hastanede kalmalıdır. 1 ay kadar da korse takmalıdır. İşlemden 2 gün sonra işe ve sosyal yaşama dönülebilmektedir. İlk birkaç hafta hafif morluklar ve şişlikler görülmektedir. Operasyondan 3 ya da 4 gün sonra hasta kontrole çağrılmakta ve pansumanı da yapılmaktadır. Ağır sporlardan, sauna buhar, solaryuma girmekten kaçınılmalıdır. Jinekomasti ameliyatı sonrasında 3-6 ay gibi bir süre sonra istenilen sonuç ortaya çıkacaktır.