Ayak baş parmakta kemik çıkıntısı ve başparmakta dönüklük ve açılanma varsa Halluk Valgus rahatsızlığı söz konusudur. İlerlemiş evrelerinde 2 ve 3. parmaklarda da şekil bozukluğu görülebilmektedir. Hastaların ağrı şikayetleri yanısıra estetik kaygıları da olmaktadır. Özellkle yaz aylarında açık ayakkabı giyilememektedir.
Halluks Valgus aşil tendonunda kısalık olanlarda ve düz taban olan kimselerde saha sık görülmektedir. Yüksek topuklu giyenlerde bu rahatsızlığın görüldüğü söylenmektedir, ancak topuksuz rahat ayakkabı giyen kimselerde de görülmektedir.
Fiziki muayenenizle birlikte ayaklarınız yere basar durumda hem önden hem de yandan çekilmiş radyografik tetkikleriniz değerlendirilmektedir. Sonuçlara göre doktorunuz tedavi yönteminizi uygulamaktadır.
Halluks Valgus Tedavisi
Mevcut bir düz tabanlık varsa bu Halluks Valgus deformitesinin ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kişiye özgü tabanlık kullanımı önerilmektedir. Deformite orta düzeydeyse hastanın ayakkabı şeklinin değiştirilmesi istenmektedir. Halluks Calgus deformitesi ileri dezüede ve diğer parmakların şekil bozukşuğuna da neden olmaktaysa bu durumda hekiminiz size cerrahi tedavi önermektedir.
Halluks Valgus Cerrahi Tedavisi
Deformitenin gösterdiği farklılıklar nedeniyle tedavisinde uygulanan teknikler de fazladır. Hekiminiz değerlendirmesi sonucu size uygun cerrahi uygulamalardan birini ya da birkaçını yapacaktır.
Yumuşak Doku Ameliyatları
Halluks valgus deformitesinde açılanma eklem kapsülü ve çevre tendonlar üzerinde değişikliklere neden olmaktadır. Ayak başparmağının diğer ayağa bakan tarafında kapsülde uzama olmakta, 2. parmağa bakan tarafta kapsülde ve bu bölgeye adduktor hallusis tendonunda kısalma görülmektedir. Bu durumda da doku cerrahisi uygulanmaktadır.
Bunionektomi
Kemik çıkıntısının törpülenmesi işlemidir ve genelde tek başına uygulanmamaktadır.
Akin Osteotomisi
Ayak başparmağındaki tırnağa yakın ve tarak kemiğine yakın iki parmak kemiğinden tarak kemiğine yakın olanda kemik yapısı farklılık gösterebilmektedir. Bunun sonucu iki parmak kemiği arasında eklem bölgesinde açılanma gözlenmektedir. Akin Osteotomisi ile başparmağın tarak kemiğine yakın parmak kemiği kesilmektedir. Tek başına ya da diğer cerrahilerle birlikte uygulanmaktadır.
Tarak Kemiği Osteotomisi
Sık uygulanan ve tarak kemiğinin kesilerek pozisyonunun düzeltilmesinin yapıldığı cerrahi işlemde vida veya tel gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Artrodez
Romatoid artritli, serebral palsi gibi nöreolojik hastalıkları olanlarda ve eklemde ileri dğzeyde kireçlenme olan hastalara Artrodez uygulanmaktadır.
Halluks Valgus Ameliyatı
Halluks valgus ameliyatının mini invaziv tekniği ile kesi 1-2 cm arasında olduğundan bölgede dokularda zedelenme minimal olmaktadır. Bu da iyileşme sürecinin hızlı ve az ağrılı olmasını sağlamaktadır. Ameliyat türüne göre süre 45 dakika 2 saat arası değişmektedir.
Ameliyattan Önce
Cerrahi tedaviye karar verildiyse ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar birkaç hafta öncesinden içilmemelidir. Ayak bileği bloğu ile ya da genel anestezi ile ameliyat uygulanmaktadır.
Ameliyattan Sonra
Ameliyattan sonra hasta yürüyerek çıkmaktadır.çevre dokularda yapışıklı az olduğundan dolayı başparmak eklemleri korunmakta ve hastalar parmaklarını rahatlıkla hareket ettirebilmektedirler. Cerrahi kesinin küçük olmasıyla ameliyat izi de belirli değildir.
Ameliyattan sonra genelde ayakta yumuşak dolgun pansuman olmaktadır çok nadir durumlarda alçı uygulanmaktadır. Hastanın ameliyattan sonra ayağını yukarıda tutması gerekir.
Ameliyattan 10 gün sonra sosyal hayata dönülebilmektedir. İşlem sonrasında pansuman 3-4 gün sonra kontrolünüzde yapılmaktadır. Dikişler 15-20 gün sonra alınmaktadır. İlk 3-4 ay şişlik olabilir ancak bunlar zamanla azalacaktır. Dar ayakkabı kullanımı 4. aydan sonra doktor kontrolünde olmaktadır.