Özel olarak şekillendirilmiş malzemelerden oluşan yapay bir eklem olan diz protezi, dizlerinde ve eklemlerinde problem olan hastaların ağrısız ve rahat bir şekilde hareket edebilme imkanı sağlamaktadır.
Diz ekleminde ameliyatsız yöntemlerden fayda görmeyen ve ileri derecede kıkırdak aşınması yaşayan hastalarda diz protezi sık uygulanmaktadır. Uzun dönemde ağrısız bir diz eklemi sağlayan ameliyatta diz eklemine ulaşmak için yumuşak dokuların açılmakta, kemik kesileri yapılmakta ve şekil bozukluklarının düzeltilmesi için gerekli olan bağ gevşemeleri yapılmaktadır. Ameliyat sonrası dönem bu nedenle ağrılı olmaktadır. Günümüzde multi-modal anestezi ve analjezi adı verilen yöntemler kullanılarak bu ağrılar en aza indirgenmektedir.
- Genetik nedenlerle oluşan diz problemleri,
- Dizde kan akışının bozulması
- Romatizmal hastalıklar
- Çocukluk döneminde gelişen diz eklem enfeksiyonu
- Kanın pıhtılaşması sonucu oluşan sorunlar
- Metabolik hastalıkların yaşanması (obezite, gut vb.)
- Yaş ilerlemesi
- Obezite
Diz ekleminin bozulma nedenlerinden bazılarıdır.
Total diz protezi ve unikondiler diz protezi olmak üzere iki çeşit protez kullanılmaktadır. Total diz protez ve Unikondiler diz protezi ameliyatında eklemlerin iç ve dış yüzeyleri protez ile değiştirilmektedir. Hasta için uygun olan proteze hekim karar vermektedir.
Ameliyat Öncesinde
Kan ve idrar tahlilleri yapılmaktadır. Sonuçlar temiz ise hastanın ameliyat tarihi belirlenmektedir. Ameliyat öncesinde hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bırakmalıdır.
Ameliyat Sonrasında
Hastaların 12 saat boyunca yürümesi riskli olmaktadır. Bu nedenle hasta tekerlekli sandalye ile hareket etmelidir. Hastanede kaldığı süre içerisinde hasta 2-3 saat aralıklarla yürütülmektedir. Bunun yapılmasının nedeni bacaktaki toplar damarın pıhtılaşmasının önlenmesidir. Hasta kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaya başlar.