Ortopedide en sık yapılan cerrahi işlemlerden biri olan Diz Artroskopi de küçük bir kamera yardımıyla eklem içi dokular kontrol edilir. Teşhis tedavisi çok faydalı olan işlem de kullanılan kamera yüksek çözünürlüdür.
Ameliyat çok nadir olarak genel anestezi altında yapılmakta; çoğunlukla bölgesel anestezi uygulanmaktadır. Artroskopi diz kapağının kenarından küçük bir giriş ile yapılmaktadır. Bu küçük girişten diz içine kamera yerleştirilir ve monitörden görüntü alınır böylece diziçi tüm anatoomik yapılar detaylı bir şekilde incelenmektedir. Diz kapağının diğer yanından girilen girişle de tedavi yapılmaktadır.
Artroskopiden Önce
Yapılmasına karar verildiyse ameliyat öncesinde hasta genel sağlık yönünden değerlendirilmektedir. Hastanın kullandığı ilaçlar hakkında hekimine bilgi vermesi gerekmektedir. Ameliyattan önce kan tetkikleri, kalp grafileri yapılmaktadır.
Astroskopiden Sonra
Genellikle hastanın tedavisi bitince aynı gün taburcu edilmektedir ancak bazen bir gün hastanede yatması da istenmektedir. Kapalı ameliyat yapıldığından dolayı iyileşmesi oldukça hızlı olmaktadır.
Diz Artroskopi genellikle şu tedavilerde uygulanmaktadır:
- Yırtık ön çapraz bağ tamirleri
- Yırtık menüskislerin tamiri
- Hasarlı eklem kıkırdak tıraşlamaları, kıkırdak nakilleri
- İltihabi sinavial dokuların ortadan kaldırılması
- Gergin bağların gevşetilmesi
- Eklem içi serbest kıkırdak ve kemik parçalarının alınması.