Günümüzde diyabet hastalarının çok tercih ettiği diyabet cerrahisi tüm dünya da uygulanmakta olan bir işlemdir. Tüm diyabet hastalarına uygulanamayan diyabet cerrahisinin yapılabilmesi için öncelikle doktor muayenesinden geçilmesi ve doktorun bu işleme onay vermesi gerekmektedir.
Obezite hastalarında tip 2 diyabet hastalığı varsa cerrahi işlem sonrasında yeteri kadar düzeltme sağlanabilmektedir. Eğer tip 2 diyabet hastalığı üretiliyorsa diyabet cerrahisi ile diyabet hastalığını da düzeltmem mümkün olmaktadır. Obezite hastası olmayıp vücut kitle indeksi 35 in altındaysa tip 2 diyabet hastaları kanda yeteri kadar, olması durumunda ise cerrahi işlem sonrasında diyabet hastalığından kurtulunabimektedir.
Tüm diyabet hastalarına olmasa bile bir kısmına umut olan diyabet cerrahisinde kilo kaybı önemli ölçüde sağlanabilmektedir. Obezite ameliyatlarında mideye tüp takılır veya mide katlama yapılır. Bu operasyonlar sonrası hastanın vücut kitle indeksi istenen seviyeye çekilmektedir. Hastaların şikayet ettiği tüm diyabet rahatsızlıklarda yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. Bu yöntemlere metabolik cerrahi de denmektedir.
Hastalar cerrahi işlemlerden sonra dikkat ederlerse kaybedilen kiloları geri almazlar. Ancak bazı hastalar uzun süren diyet ve egzersizleri düzenli olarak yapmakta zorlanırlar ve verdikleri kiloları geri alırlar. Bu geri alımı önlemek amacıyla da sık sık obezite ameliyatlarını tercih etmektedirler.
Diyabet cerrahisi sonrasında hastalar günlük hayatlarına kısa sürede dönmektedirler. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci oldukça kısa olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Diyabet cerrahisi sonrasında hastalar hem psikolojik hem fiziksel açıdan sağlıklarına kavuşmaktadırlar.