Tüp bebek tedavisinde teknolojinin gelişmesiyle elde edilen embriyolardan biyopsi yöntemi ile alınan hücre genetik laboratuvarda çalışılarak embriyonun erkek mi kız mı olduğu tespit edilebilmektedir. Buna cinsiyet seçimi denmektedir.
Cinsiyet seçimi yaptıracak olan çiftlerin öncesinde embriyo elde edilmek için tüp bebek tedavisi yaptırması gerekmektedir. Bunun için anne adayı reglin 21.gününde ilaç kullanılarak baskılanır. Sonrasında 10-12 gün içinde hasta regl olur ve reglin 3.günde yumurta hücrelerinin çoğalması ve büyümesi amacıyla iğnelerle indüksiyona başlanmaktadır.
İndüksiyon genelde 8-12 gün arasında sürmektedir. Yumurta hücreleri istenilen büyüklüğe ulaştığındaysa çatlatma iğnesi yapılmakta ve 36 saat içerisinde yumurtalar toplanmaktadır. Bu sırada aynı zamanda baba adayından da sperm alınmaktadır. Mikroenjeksiyon ile sperm ve yumurtalar döllenerek embriyo haline getirilmektedir. Embriyoların gelişimi 3. güne kadar takip edilmekte o gün Kıbrıs’taki merkezde PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) yöntemi uygulanarak cinsiyetleri tayin edilmektedir. Bu işlemden 2 gün sonra istenilen cinsiyete göre sağlıklı embriyolar seçilerek transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Transferden 12 gün sonra kanda BHCG yapılmakta ve gebeliğin olup olmadığı kontrol edilmektedir.
Yumurta toplama işlemi genel anestezi altında yapılan oldukça basit bir işlemdir. Yaklaşık 15-20 dakika kadar süren işlem sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur hasta birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebilmektedir. 4 gün sonra tüp bebek için transfere gelinmektedir.