Cinsiyet Seçimi Nedir?
Cinsiyet seçimi, anne ve baba adaylarının bebeklerinin cinsiyetini belirlemelerine olanak veren bir tüp bebek tedavisi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi istenen cinsiyette belli olan embriyolar, anne adayının rahmine nakil edilir. Böylelikle anne ve baba adayları kendi istedikleri cinsiyetteki bebeğe sahip olurlar.
Tüp bebek tedavisinde, anne adayının yumurta hücreleri ile baba adayının sperm hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilip embriyo haline gelmesi sağlanır. Oluşan bu embriyolara genetik tanı amaçlı biyopsi yapılır. Uygun görülen genetik tanı yöntemleri PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) ve NGS (Next Generation Sequencing) ile alınan biopsi hücreleri genetik uzmanları tarafından değerlendirilir. Böylelikle embriyodaki genetik bozukluklar, genetik taşıyıcı hastalıklar ve cinsiyet belirlenmektedir.
Cinsiyet belirleme işlemi için uygulanan tıbbi olmayan yöntemler (beslenme, çin takvimi.. vs ) kesin sonuç vermez. Yalnızca tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen embriyolara biopsi yapılarak (PGT ) ve FISH -NGS gibi yöntemlerle %99.9 oranında kesin sonuç elde edilir. Ancak bu durum kesinlik garanti gebelik olarak anlaşılmamalıdır. Her anne adayının gebelik oranı değişkenlik gösterir. Bu durum yumurta sayısına, yumurta kalitesine, embriyo kalitesine, yaşa ve rahmin durumuna bağlı olarak değişir. Bu verilen oran (%99.9) gebe kalındığı takdirde çıkan sonucun cinsiyetinin doğruluk oranıdır.
PGT Yöntemi İle Cinsiyet Seçimi
En çok tercih edilen FISH yöntemidir. Embriyoların 3. günde biyopsi işlemiyle başlar. Alınan biopsi hücreleri genetik laboratuvarında analiz edilir. Çıkan sonuca göre 5. günde uygun embriyolar transfer edilir.. Sınırlı sayıda kromozom tarandığı için daha kısa sürede sonuç verir ve maliyet açısından daha uygun bir işlemdir. Embriyolarda 13, 18, 21, X ve Y (X ve Y cinsiyet kromozomlarıdır) kromozomlarına bakılır.
Cinsiyet Seçimi Tedavisi
Yapılan muayene, testler ve tetkikler ile bu tedavi yöntemi için uygun görülen anne adayının tedavi planlaması yapılır. Bazen tedavi yapılması planlanan zaman dilimi anne-baba adayı için çok önem ise ön tedavi olarak oral kontraseptif kullanılır ve oluşması muhtemel kist gibi olumsuz gelişmelerin önüne geçilir. Böylelikle asıl tedaviye başlanmasına hazırlanmış olunur.
Tedaviye anne adayının adetinin 2. veya 3. gününde başlanır. Yapılan muayene sonucunda asenkron yumurta gelişimi, kist ..vs gibi durumlar yoksa tercihen Estradiol-Lh-Progesteron gibi hormon testleri de yapılarak tedaviye başlanır. Tedavide anne adayının yaşına, kilosuna ve yumurta rezervine uygun olarak bir tedavi protokolü belirlenir. Bu protokollerden en çok tercih edileni kısa protokol olarak bilinen antagonist protokolüdür. Bu protokolde yumurta büyütücü ve çoğaltıcı hormon iğneleri uygun görülen dozda başlanır. Yaklaşık 9-15 süren bu tedavi, 2-3 günde bir ultrason yapılarak ve duruma göre hormonlara da bakılarak tamamlanır.
Bu tedavide muayenelerin bulunduğunuz ülkede de yapılması mümkün. Varsa kendi doktorunuzun kontrolünde ya da bizim tavsiye edeceğimiz bir doktorun kontrolünde olabilirsiniz.
Yumurtalar yeterli sayı ve büyüklüğe ulaştığında (18-20 mm) çatlatma iğnesi verilerek 34 – 36. saat sonrasında yumurta toplama işlemi planlanır.
Tedavinin son iğnesi olan ve çatlatma iğnesi olarak bilinen hcg iğnesidir. Yapılma günü ve saati çok önemli olup tedavinin başarısını etkilemektedir. İğnenin saati belirlenirken ülkeler arasındaki saat farkı da göz önünde bulundurulmalıdır. Yumurtalıklarda 20 nin üzerinde folikül gelişmesi ve E2 (östrojen ) hormonunun 3000 ve üzerinde olması durumunda özel bir çatlatma iğnesi kullanılarak OHSS olarak bilinen komplikasyonun gelişmesi önlenir. OHSS (Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu) yumurtalıklarda aşırı büyüme ve damar dışına sıvı çıkışının olduğu çok ciddi bir komplikasyondur. Bu durumda embriyolar dondurularak ilerleyen aylarda transfer planlanır.
Cinsiyet Seçimi Tedavisinden Sonraki Süreç
Geçmek bilmeyen en heyecanlı dönem.12 gün aylar süren bir bekleyiş gibi heyecan yaratabilir. Biz de sizler gibi heyecan içinde bu sürecin başarıya ulaşmasını gönülden arzularız. Gebelik testiniz pozitif gelirse 10 gün sonra ultrason randevusu almanızı tavsiye ederiz. Sonuca göre bazen 2 gün sonra gebelik testinizin tekrarı gerekebilir. Gebelik testinizin negatif gelmesi durumunda ise kullanılan ilaçlar bırakılır ve yine testin tekrarı istenebilir.