Üç büyük dal halinde seyrederek tüm kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının innervasyonunu ve duyu integrasyonunu sağlayan büyük sinir topluluğuna Brakial Pleksus denir.
Zedelenmesi durumunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el, parmak kasları etkilenmektedir. Zedelenmenin şiddeti farklı farklı olmaktadır. Sinirin zedelenen bölümüne göre çalışmayan ya da etkilenen kaslar da değişmektedir. Doğum sırasında zedelenmeler Obstetrik Brakial Pleksus zedelenmeleri olarak bilinir.
Makat gelişli doğumlarda gövdenin ve boynun yana aşırı eğilmesiyle sinirlerde oluşan çekilme sonrası, baştan gelen doğumlarda ise omuzların dışarı çıkışı esnasında başın ve boyunun aşırı yana eğilmesi ile sinirlere uygulanan traksiyon sonrasında doğum ağırlığı büyük, pelvise göre iri ve kafası büyük bebeklerde oluşabilmektedir.
Brakial Pleksus zedelenmesinin, bebeklerin hareketlerinin ilk zamanlardaki azlığı nedeniyle erken fark edilmesi ve teşhisi çoğunlukla mümkün olmamaktadır. Brakial Pleksus zedelenmesi olduğu düşünülen bebekler pediatrik nöroloji uzmanı tarafından görülmeli ve buna göre fizyoterapi ve aile eğitimi başlatılmalıdır.