Ayağın 1. parmak kökünde eklemde görülen hastlalığa Halluks Rigidus denmektedir. 1. tarak kemiği ile 1. parmak arasındaki eklemde (1. metatarsofalengeal eklem) ağrı ve hareket kısıtlılığı olmaktadır. Hastalık bu eklemde ilerleyici eklem kireçlenmesine neden olmaktadır.
İleri düztabanlığı olan hastalarda 1. Metatarsofalengeal ekleme aşırı yüklenme olmaktadır. Meleği gereği parmak uçlarında yükselen ya da çömelerek çalışan kimselerde de aşırı yüklenme görülmektedir.
Yürümede, ayakta durmada eklemde ağrı ve kısıtlılık olmaktadır. Özellikle hastalar koşuda, çömelme esnasında ya da bunun gibi aktivitelerde ağrıyı çok fazla hissetmektedirler. Aktiviteler sonrasında eklemde şişlik ve kızarıklık olmaktadır. Kemik üzerinde gelişen kemik de rahatsızlık vermekte ve ayakkabı uyumunda zorluk yaşanmaktadır.
Halluks Rigitus tanısı konması için hastalığın fiziki muayenesinin yanısıra radyolojik tetkikler yapılmaktadır. Çekilen radyografilerde eklemin üst tarafındaki kemik çıkıntıları eklem mesafesinde daralma ve ileri olgularda eklem kireçlenmesi bulguları saptanmaktadır.
Halluks Rigitus Tedavisi
Lokal buz tatbiki, şilaç kullanımı ve istirahat tedavisi uygulanmakyadır. Erken evre ise tabanı sert olmayan ayakkabılar kullanılması önerilmektedir. Böylece hastanın ayağına çok yük binmeyeceği için ağrısı azalacaktır. Ancak bunlardan tam olarak sonuç alınamadığında cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Halluks Rigitus Cerrahi Tedavisi
Hastalık erken teşhis edilmişse 1. metatarsofalengeal eklem üzerinde hareketi kısıtlayan kemik çıkıntısı eklemin üst kısmı ile birlikte çıkarılmaktadır. İleri evrelerde ise eklemde kireçlenmede varsa 1. metatarsofalengeal ekleme protez uygulaması yapılabilmekte ya da artrodez denilen eklem dondurma operasyonu uygulanmaktadır.
- metatarsofalengeal eklemde protez uygulanan hastalarda eklem açığı korunmaktadır. 1. metatarsofalengeal eklemde dondurma operasyonu (artrodez) sonrasında ise eklemde hiç hareket olmamaktadır. Her iki tedavi sonucu da alınan sonuçlar başarılı olmaktadır.